25.06.2011 * Amivedi Postermaker

Als je pech hebt komt eens de dag, dat jouw huisdier plotseling zoek is. Natuurlijk geef je de vermissing zo snel mogelijk op aan het Amivedi meldpunt in jouw buurt. Je wil en moet eigenlijk nog meer doen om de mensen in de buurt te laten weten, dat jouw hond/kat/vogel ed. vermist is. Daarom ga je een poster maken van jouw vermiste huisdier met foto en al. Hoe pak je zoiets aan als je van huis uit geen vormgever bent ? Een heel makkelijke oplossing dient zich nu aan met de vernieuwde website van Amivedi: de Amivedi Postermaker (in pdf). Ga naar amivedi.nl/Poster en vul de gegevens in, voeg een foto bij en klaar is Kees ! Vergeet niet de pdf op te slaan op bijvoorbeeld het bureaublad en print dan meteen een aantal posters om op te hangen in jouw buurt, de lokale supermarkt of wat dan ook. Vergeet niet daarna meteen verder te zoeken in schuurtjes, in de bomen, tuinen waar ze niet uit kunnen en bel zoveel mogelijk aan in de buurt om te vragen of ze even kunnen kijken in hun schuur (dit geldt vooral bij katten).

De Amivedi Postermaker op YouTube HD video:

   

 

'Overheid checkt chip dode huisdieren onvoldoende'

Een vermiste kat of hond is de nachtmerrie van menig baasje. Chippen is daarvoor een uitkomst. Als je dier gevonden wordt kan makkelijk achterhaald worden waar het woont. Dan moet dat checken wel gebeuren...

Vermist
Dat is lang niet altijd het geval. Volgens Amivedi, de stichting die vermiste en gevonden huisdieren registreert, worden overleden vermiste huisdieren bij vondst door gemeenten en Rijkswaterstaat nog te vaak niet op chip gecheckt. Hierdoor komen hun baasjes niet te weten waar het vermiste dier is gebleven.

Regelgeving
Het is niet dat er in de gemeentes en bij Rijkswaterstaat geen beleid is, vaak staat er wel regelgeving op papier. De praktijk is anders. Uiteindelijk hangt het van de willekeur van de ambtenaar af of een huisdier op chip gecontroleerd wordt of dat deze anoniem in een kadaverbak verdwijnt.

Levend
Het is overigens niet zo dat gechipte gevonden huisdieren die nog leven wel altijd hun baasjes terugvinden. Volgens de vrijwilligersorganisatie komt dat onder andere omdat vreemden deze in huis nemen. Ze vinden de kat schattig en nemen hem in huis zonder te checken of het dier gechipt is. Zo heeft Amivedi een voorbeeld van een kat die na overlijden van haar baasje door de kinderen naar een asiel werd gebracht. Wat bleek, het dier was gechipt en werd al twaalf jaar vermist.

Registratie
Bovendien weten veel mensen niet dat alleen chippen niet afdoende is. Deze moet ook nog op naam gereegistreerd worden. Dat gebeurt niet standaard bij het chippen, het is de verantwoordelijkheid van de baasjes, evenals het up-to-date houden van de gegevens bij verhuizing of ene nieuw telefoonnummer. Dit zodat bij vondst van het gechipte dier het baasje ook daadwerkelijk gebeld kan worden.

Op Chipnummer.nl en Petlook.nl kunt u checken of en waar uw dier geregistreerd is. Er is namelijk niet één landelijk systeem, maar er zijn verschillende databases.

 

Met dank aan VARA Kassa - za 04 oktober 2014, 19:07

 

 

web statistics