Het voorbereiden van een medische noodsituatie bij uw huisdier kunt u altijd het beste doen, voordat die echt gebeurt. Deze serie is gemaakt om u te helpen begeleiden bij belangrijke beslissingen over de Eerste Hulp/EHBO; ook hoe en wanneer u uw huisdier veilig en snel moet vervoeren naar een dierenziekenhuis/dierenarts voor spoedeisende hulp
VeterinaryPartner.com heeft deze referentie informatie voor u gemaakt om door te bladeren en uw kennis van de hond en kat uit te breiden met meer kennis over Eerste Hulp/EHBO.
Deze website is een voorbereiding op noodsituaties en een kant-en-klare referentie voor  Eerste Hulp aan honden en katten. Verstandige preventieve maatregelen, intelligent gebruik van Eerste Hulp beginselen in combinatie met de herkenning van abnormale symptomen en de behandeling van aandoeningen, ziekten en problemen om zo te komen tot een effectievere gezondheidszorg voor onze huisdieren.
Een praktische kennis van deze informatie zal u helpen een aantal potentieel gevaarlijke omstandigheden te elimineren en u helpen u voor te bereiden op noodsituaties.
Het bevat informatie over wat te doen en wat niet te doen in specifieke noodsituaties. De auteurs moedigen zorgvuldig lezen aan en af en toe herlezen. We hebben geprobeerd om deze site zo te maken, dat hij gemakkelijk is te begrijpen: we vermijden technische termen zo vaak als mogelijk is, maar plaatsen ze alleen in de context wanneer ze echt nodig zijn.

De Kattenmand heeft deze richtlijnen in het Nederlands omgezet om het toegankelijker te maken voor onze kattenvrienden, die misschien ooit in hun leven te maken kunnen krijgen met de noodsituaties, zoals die hier beschreven zijn door onze vrienden bij VIN. We zijn erg dankbaar voor het overdragen van hun jarenlange kennis op het gebied van de Spoedeisende Hulp voor dieren; in het bijzonder voor onze zo geliefde honden en katten. Met kennis van deze spoedgevallen kunnen onze Kattenmandvrienden her en der in het land zelf aktief meehelpen met het bieden van Eerste Hulp aan katten/honden, die het nodig hebben. Het kan levensreddend zijn, zoals wij al meermalen aan den lijve hebben ondervonden. Lees de richtlijnen, die in de praktijk getoetst zijn op duizenden huisdieren, meermalen goed door en neem het in je op. Eens komt het iemand/een dier van pas. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.

Ook heel erg belangrijk om de kattenpopulatie op een aanvaardbaar nivo te houden:

 

 

In Memoriam voor Dr Roger Gfeller:
In het 2e jaar na de trieste dag, dat we geschokt waren om te horen dat Roger plots overleden was, dragen we deze herziene editie op aan Roger in de geest van collegialiteit, levenslang leren en toewijding aan de patiëntenzorg, die Roger kenmerkte als een dierenarts, opvoeder, collega en vriend.

Inleiding
VeterinaryPartner.com heeft dit complete naslagwerk voor u online gezet om door te bladeren om uw kennis van EHBO voor katten en honden uit te breiden.

Over de auteurs en de illustrator
Dr. Gfeller beoefende al jaren Eerste Hulp op het gebied van de Diergeneeskunde en was een Board Certified Diplomate van het American College of Veterinary Emergency and Critical Care sinds 1993.

 

Aanvallen/Convulsies
Een aanval die langer duurt dan 3 tot 5 minuten kan leiden tot ernstige verschijnselen, zoals vocht in de longen (longoedeem) of hersenen (hersenoedeem). Een dramatische stijging van de lichaamstemperatuur (hyperthermie) kan ook een gevolg zijn, waardoor de inwendige organen beschadigen.

Abces
Een gelokaliseerde accumulatie van pus, meestal veroorzaakt door een infectie door een beet van een dier of een andere penetrerende wond.

Bijensteken / Insectenbeten
Elke insectensteek of spinnenbeet kan problemen veroorzaken voor uw huisdier.

Bloedingen
Leer hoe in een noodgeval het bloeden te stoppen.

Bloedneus
Als de neus overvloedig bloedt en/of het bloeden duurt langer dan 5 minuten, bel dan de dierenarts.

Brandwonden
Een brandwond is letsel van weefsel veroorzaakt door hitte, vlammen, chemicaliën of elektriciteit. De brandwonden indeling bepaalt de ernst van de wond op basis van de diepte van de weefselschade.

Breuken/Blessures
Fractuur: een breuk of barst in een bot. Meer informatie over de verschillende soorten breuken en wat te doen.

Checklist Fysiek Onderzoek Huisdieren
Het diagnosticeren van een ziekte of een abnormale situatie; u moet eerst kunnen herkennen wat normaal is voor uw huisdier.

Chemische verwondingen
Letsel aan weefsel veroorzaakt door contact met schadelijke stoffen zoals logen, zuren en sterke schoonmaakmiddelen.

CPR
CPCR (voorheen aangeduid als CPR) is de behandeling die nodig is om een dierlijk of menselijk leven te redden bij hart-en ademstilstand.

Dehydratie
Teveel verlies van vocht uit het lichaam of onaangepaste inname vanvocht in het lichaam.

Diarree en braken
Diarree is een veelvuldige waterige ontlasting. Braken is het krachtige verwijdering van de maaginhoud via de mond.

Elektrocutie
Het is noodzakelijk, dat u het huisdier niet aanraakt totdat de elektrische bron is uitgeschakeld of is verplaatst. Elektriciteit kan stromen door uw huisdier en ook invloed hebben op u.

Flauwvallen/Duizeligheid (syncope)
Flauwvallen en duizeligheid kan geassocieerd worden met een lage bloedsuikerspiegel tot ernstige hart-en vaatziekten.

Hyperthermie (hitteberoerte, zonnesteek)
De boven normale verhoging van de lichaamstemperatuur. Het is soms een aanwijzing van koorts, maar kan ook gepaard gaan met ernstige aandoeningen zoals een beroerte of met zonnesteek.

Hypothermie
Wanneer de lichaamstemperatuur van een huisdier duikt onder de 38.1 graden Celsius, het huisdier te koud aanvoelt en moet worden opgewarmd.

Koorts
Koorts is de verhoging van de lichaamstemperatuur in een reactie op een infectie of ontsteking.

Moeilijke bevalling
Als de weeën frequent zijn, regelmatig en sterk en er geen jong wordt geproduceerd binnen 15 tot 30 minuten, moet het huisdier worden meegenomen naar een dierenarts.

Oogbeschadigingen
Vraag je dierenarts onmiddellijk om hulp bij symptomen van eventuele ernstige oogproblemen, die uw huisdier het gezichtsvermogen kunnen kosten.

Opgeblazen gevoel - Flatulentie
Flatulentie is een levensbedreigende aandoening, waarbij de maag zich met lucht vult.

Perforatie en penetrerende verwondingen
Honden hebben vaak takken in hun mond en verwonden zichzelf, wanneer een uiteinde van de tak vast slaat in de grond.

Persen met Plassen-Ontlasting
Persen is een frequente en soms overdreven inspanning bij het produceren van ontlasting of bij het urineren.

Shock
De term shock kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen en medische professionals debatteren nog over de ware betekenis van het woord. Ongeacht de oorzaak, shock is levensbedreigend en vereist onmiddellijke aandacht en behandeling door een dierenarts.

Slangenbeet
Wanneer uw huisdier is gebeten door een slang, is het het beste om te veronderstellen, dat het een giftige beet is.

Veiligheid en Gezondheid: Preventie
Wat kunt u doen aan preventie om een crisis te voorkomen?

Verband
Wij maken gebruik van verband om verschillende redenen: om wonden te beschermen tegen de omgeving, het milieu te beschermen van de wonden en om het huisdier het likken te ontmoedigen, wat irriterend is voor een wond .

Verdrinking (bijna-verdrinking)
Verdrinking veroorzaakt door het vullen van de longen met water of andere vloeistoffen. Wat te doen?

Vergiftiging
Probeer om in contact te komen met een dierenarts of een gif control center en volg hun instructies. Het is belangrijk om te weten bij welke stoffen u moet laten braken en bij welke het niet mag.

Verlamming
Het is uiterst belangrijk om de wervelkolom van een huisdier te stabiliseren, als het plotseling verlamd is; vóór en tijdens het transport naar de dierenarts.

Verstikking
Verstikking is een verstoring van de ademhaling, veroorzaakt door vreemd materiaal in of door druk op de luchtpijp.

Vervoer van het gewonde huisdier
De eerste hulpverlener moet niet alleen diagnosticeren en behandelen, maar moet ook voor veilig vervoer van de patiënt zorgen naar de dierenarts.

Wanneer uw huisdier niet kan ademen
Moeilijk ademhalen herken je door verhoogde inspanning om te ademen; luidruchtige ademhaling, cyanose (een blauwe tint aan de lippen en slijmvliezen), de onmogelijkheid om in te ademen of uit te ademen.

Wonden
Veel wonden vereisen pijnbestrijding en sedatie of algemene anesthesie voor het reinigen en voor sluiting van de wonden; zodra uw huisdier is geëvalueerd door een dierenarts.

Zonnebrand
Schade aan het weefsel veroorzaakt door blootstelling aan de stralen van de zon.


Conclusie
Als u vragen hebt, raadpleeg dan uw dierenarts.

 

Datum Publicatie: 31/12/1994, Datum Revisie: 17/08/2009

counter for myspace