Een kindje is op komst! Dat is heugelijk nieuws! De eerste vraag die mensen vaak aan elkaar stellen is: hoe gaat het kindje heten? Dit is een leuk proces, je kunt gaan bekvechten over namen die jullie allebei mooi vinden. Zoals namen met een b, of specifiek spaanse jongensnamen. Maar soms is dat toch wat lastiger dan van te voren verwacht. Hier zijn een paar tips om het proces zo leuk mogelijk te maken!

Denk niet te lang na

Samen een naam verzinnen is niet makkelijk. Want je moet echt samen tot een besluit komen waar je allebei tevreden zal blijven. Dus hoe doe je dit eigenlijk?  De eerste tip is vooral: wees open voor de ideeën van de ander en ben niet te principieel in je eigen idee. Een manier om dit te bewerkstelligen is om een lijst te maken met elkaar, en afzonderlijk. Je kunt een maximum aan namen afspreken en vanaf daar gaan schrappen. En dan de volgende tip, doe er niet te lang over. Dat is misschien nog wel het belangrijkste. Want hoe langer je er over nadenkt, hoe lastiger die keuze wordt. Je zal ervaren dat als je er lang over nadenkt, dat je alle overwegingen nog zwaarder gaat voelen en uiteindelijk niet meer weet hoe of wat je moet kiezen. Snel keuzes maken is een manier om dit te voorkomen.

Wat is handig?

Een naam kan heel mooi zijn maar het is wel belangrijk om stil te staan of de naam in de maatschappij ook handig is. Denk aan de combinatie met een achternaam die gek kan klinken, of de afkorting die er gek uitziet. Vooral kinderen zijn er gevoelig voor wanneer er hard gelachen wordt om een naam, of een naam eigenlijk doet denken aan iets anders. Je kan dus een naam prachtig vinden maar het is wel van belang dat je de naam ook echt kiest voor je kind, niet alleen voor jezelf. Dus wat is handig? Een naam die niet te lang is, en niet te moeilijk is om uit te spreken. Al zou je bijvoorbeeld wel een naam kunnen bedenken die wat complex is, maar er een roepnaam aan verbinden die een stuk makkelijker is.

Betekenis

Veel mensen kijken tegenwoordig naar hoe een naam klinkt, hoe het eruit ziet, maar elke naam draagt ook een betekenis. Dat kan met van alles te maken hebben, geschiedenis, een naam die een moraal draagt of een verhaal verteld. Sta hierbij stil voordat je een naam kiest. Het kan echt een extra laag geven aan de naam die je kind voor de rest van zijn leven zal gaan dragen.

Leave a comment