Wanneer je je eigen horecazaak wilt beginnen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals bij elk ander bedrijf moet je ook bij een horecazaak aan certaine vergunningen denken. Ook is het belangrijk om na te denken over de inrichting van je zaak. Welke sfeer wil je uitstralen? Wat voor menu wil je gaan aanbieden? Hoe ga je je administratie inrichten? Allemaal vragen waarmee je rekening moet houden wanneer je je eigen horecazaak wilt beginnen.
Vergunningen
Zoals gezegd moet je bij het beginnen van je eigen horecazaak rekening houden met vergunningen. Voor een horecazaak zijn er twee soorten vergunningen waar je aan moet voldoen. Allereerst moet je een ondernemersvergunning aanvragen. Dit is een vergunning die je als ondernemer nodig hebt om legaal te mogen ondernemen. Daarnaast moet je ook een exploitatievergunning aanvragen. Dit is een vergunning die je nodig hebt om je horecazaak te mogen exploiteren.
Inrichting
Wanneer je weet welke vergunningen je nodig hebt, kun je gaan nadenken over de inrichting van je zaak. Wat voor sfeer wil je uitstralen? Wil je een rustige koffiebar of een gezellige lunchroom? Een andere vraag die je je moet stellen is welke spullen je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een vrieskist nodig? Vrieskisten vind je gemakkelijk online. En wat voor meubels wil je gaan gebruiken?
Sfeer
Als je weet welke sfeer je wilt uitstralen en welke spullen je nodig hebt, kun je gaan nadenken over het menu. Wat ga je aanbieden? Ga je voor een uitgebreid ontbijt, lunch of diner? Of ga je voor een kleiner menu met bijvoorbeeld sandwiches en salades?
Administratie
Als laatste moet je ook nadenken over de administratie. Welke boekhoudsoftware ga je gebruiken? Hoe ga je je administratie inrichten? Welke gegevens moet je bijhouden? Allemaal vragen waar je rekening mee moet houden wanneer je je eigen horecazaak wilt beginnen.
Personeel aannemen
Een van de eerste dingen die je moet beslissen, is hoeveel personeel je precies nodig hebt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je zaak, het type gerechten dat je gaat serveren en het aantal uren dat je zaak open zal zijn. Als je bijvoorbeeld een kleine pizzeria gaat openen, heb je waarschijnlijk niet zoveel personeel nodig als wanneer je een groot restaurant zou openen.
Uiteraard moet je ook beslissen wie je gaat aannemen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring van de kandidaat, hun referenties en hoe goed ze bij je passen. Als je bijvoorbeeld een kok aan gaat nemen, is het belangrijk om iemand te vinden die ervaring heeft in het type gerechten dat je gaat serveren.